Binnenkijken bij Emily
uit Soest

Emily woont samen met haar drie kinderen in Soest. Na in verschillende huurwoningen te hebben gewoond, wilde ze haar kinderen een vaste plek bieden met elk een eigen kamer. En dat is gelukt! Een klushuis, maar met de twee rechterhanden van Emily en hulp van haar familie is dit helemaal goedgekomen. Naast de basis beneden (vloer, muren, verven) was het volgende project aan de beurt: de zolder. 

Op de zolder zat al een dakkapel, maar het dak was niet geïsoleerd en het bleek dat de dakkapel vervangen moest worden. Nu heeft haar jongste zoon na het plaatsen van de dakkapel een echte grote-jongenskamer, en ze genieten volop van hun nieuwe thuis.

Lees hieronder haar verhaal over de keuze voor Ruiter Dakkapellen en hoe zij het proces van oriëntatie tot aankoop, plaatsing en nazorg heeft ervaren.

Vervangen of renoveren?

Het hele huis had aandacht nodig, maar het dak en de dakkapel die al op de woning zat zeker. De jongste zoon van Emily sliep al op zolder voordat er was verbouwd, maar na een koude winter, met een lekkage in de kamer verder, bleek dat er meer nodig was dan alleen wat cosmetische aanpassingen. “In het begin had ik het voornemen om de dakkapel te renoveren en dan over een langere periode eens goed te kijken naar een andere dakkapel, maar op een dag in oktober regende het gewoon naar binnen. Toen dacht ik: Dit kan echt niet meer. En ben ik dus op zoek gegaan naar iemand die me kon helpen. Uiteindelijk ben ik via een timmerbedrijf bij Ruiter Dakkapellen terechtgekomen. Hij raadde me aan om de dakkapel te vervangen door een prefab exemplaar. Dat was goedkoper dan een dakkapel laten maken door het timmerbedrijf.”

Zodoende heeft Emily een afspraak gemaakt in de showroom van Ruiter Dakkapellen in Eemnes, waar de adviseur liet zien wat er allemaal mogelijk was. “Het leukste vond ik dat we in de showroom konden zien welke dakkapel we ongeveer kregen”. Emily heeft een succesvol Instagramkanaal en een eigen webshop (@levenzonderafval) waar ze verschillende duurzaamheidstips deelt. Tijdens het kopen van een dakkapel stonden een goede isolatiewaarde en een lange levensduur dan ook centraal. “We hebben nu een winter met dakkapel en een winter zonder dakkapel gehad, en we merken echt een enorm verschil. Het is zelfs zo goed geïsoleerd dat de kachel niet meer aan hoeft in de winter op zolder. Het is net alsof je een muts op je huis zet.”

Voor
Na

Voor zonnepanelen, achter een dakkapel

Omdat je een verbouwing zo duur kan maken als je zelf wil, heeft Emily in haar keuzes vooral rekening gehouden met het budget. “Als alleenstaande moeder van drie kinderen is het kopen van een klushuis al duur genoeg, daarom hebben we qua afwerking veel zelf gedaan. Zo hielpen vrienden en familie mee met slopen en hebben mijn ouders vooral geholpen bij de afwerking van de zolder. We hebben alles opnieuw geïsoleerd, wat geen overbodige luxe was aangezien er alleen een dun laagje glaswol en jute was gebruikt als isolatiemateriaal.” 

Tijdens het verbouwen van de woning wilde Emily gelijk het hele dak verduurzamen. Dit betekende dat ze aan de voorkant het dak vol heeft gelegd met tien zonnepanelen en aan de achterkant ruimte heeft gemaakt voor de nieuwe dakkapel. Dit heeft naast dat de achterkant vergunningsvrij is, vooral te maken met de ligging van het huis. De achterkant staat op het noordwesten, waardoor daar de zon pas in de zomer rond 16.00 begint te schijnen. “Als ik een dakkapel aan de voorkant had gedaan, zou vanaf 7.00 de zon al naar binnen schijnen waardoor het vooral in de zomer heel warm zou worden. Dit is dus een win-win.”

Washok, thuiskantoor en slaapkamer

Voordat de zolder af was, was het idee dat Emily een werkplek zou realiseren op de overloop van de zolder. Maar de overloop voelde niet als een fijne plek om te werken, dus heeft ze een extra kamer gecreëerd waar ze zowel kan werken als de was kan doen. Omdat ze de ruimte wilde afsluiten koos ze voor een deur met glas, zodat de overloop natuurlijk licht hield, maar ze wel rustig kan werken. De deur komt van Marktplaats waardoor ze niet alleen wat extra geld bespaart, maar vooral omdat dit duurzaam is. “Ik haal er echt plezier uit om tweedehands spullen te vinden. Bijna alles wat we hebben gekocht is tweedehands; de deur, het bed en de kast in de kamer van mijn zoon.”

Hiervoor sliepen de twee jongste kinderen bij elkaar op de kamer. Nu in dit huis konden ze eindelijk allemaal een eigen kamer krijgen. Met de dakkapel is het echt een grote jongenskamer geworden waar hij kan blijven tot hij uit huis gaat. “Toen de dakkapel was geplaatst wist hij niet wat hij zag. Hij is zo trots op zijn nieuwe kamer.”

Resultaat mooier dan verwacht 

Op het moment dat de nieuwe dakkapel is gekocht, begint het wachten tot deze is geplaatst. De plaatsing is binnen een dag gebeurd, maar het plezier dat je hiervan hebt is volgens Emily ongekend: “Je weet dat het een groot verschil gaat zijn, maar toch is het effect in het echt niet voor te stellen. Het is mooier dan je eigenlijk verwacht. We hebben door deze investering echt veel meer woonplezier." Zo voelt een kleine ruimte al veel groter aan doordat het een stuk lichter is en je er rechtop kan staan.

Slim investeren in extra woonruimte?

  • Hoe voeg je zoveel mogelijk waarde toe met je keuzes bij aanschaf van een dakkapel

  • Hoe de investering die je maakt zich direct terugverdient

  • Welke factoren de prijs bepalen van jouw ideale dakkapel

  • Welke financieringsmogelijkheid het beste bij jouw situatie past

Je leest het in ons Slim investeren document.

Downloaden