Ruiter dakkapellen met platte daken zijn voorzien van EPDM dakbedekking. EPDM dakbedekking wordt vanwege haar unieke producteigenschappen veelvuldig toegepast als dak afdichting bij platte en licht hellende daken. Informatie over de werking van EPDM vindt u op deze pagina.
Water op het dak
EPDM is de synthetische variant van een natuurlijk rubbersoort en heeft hierdoor unieke producteigenschappen. Als er water op het EPDM blijft staan kan dit geen kwaad, het EPDM wordt naadloos op uw dak gelegd en is waterdicht. De dakkapel constructie houdt rekening met een ‘regenwaterbelasting’ en is tevens voorzien van een opstand zodat het water via de hemelwaterafvoeren (HWA) zal weglopen. Uiteindelijk zal achtergebleven het regenwater verdampen.
EPDM bescherming
Doordat EPDM rubber speciaal gemaakt is voor onder meer de dakenmarkt, is deze zeer goed bestand tegen de verouderingsinvloeden van een dakbedekking. EPDM is van nature bestand tegen UV- en ozonstraling en overige weersinvloeden, zoals temperatuurverschillen.
EPDM staat tevens bekend om de grote en blijvende flexibiliteit. Hierdoor kan de folie spanningen opvangen en zich altijd instellen op de veranderende omstandigheden. Het heeft in de basis geen drager of wapening nodig.
Plooien/vouwen
De EPDM dakbedekking is geplakt/verkleefd aan de onderliggende dakplaten. Deze platen zijn door de temperatuurschommelingen als gevolg van het wisselende klimaat sterk onderhevig aan thermische lengteveranderingen (krimpen en uitzetten). Het EPDM is echter krimpvrij, waardoor deze dan ook niet zal eebewegen met de onderliggende isolatieplaten. Door de goede verbinding tussen de platen en de dakbedekking, kan de thermische werking van deze platen zich aftekenen in de bovenliggende EPDM dakbedekking. Visueel gezien kan het lijken dat de dakbedekking in slechte staat verkeerd, maar de technische staat van de EPDM dakbedekking is goed in orde. Doordat EPDM een hoge elasticiteit heeft, en daarnaast breuk- en scheurvrij is, veroorzaken deze plooien geen vervolgschade aan het materiaal van de dakbedekking.
Ziet u een luchtbel onder de EPDM dakbedekking? Geen zorgen, door de werking van de EPDM trekken luchtbellen vanzelf weer weg. Dit proces kan echter wel een halfjaar tot jaar duren.
Voordelen EPDM
Het dak blijft altijd beloopbaar. Hierdoor is er altijd de mogelijkheid om het dak op te gaan zonder dat het dak kapot gaat. Het materiaal smelt ook niet bij hitte en het scheurt niet bij kou. Het is bestand tegen een temperatuur van -75 tot +125 graden, en UV- en Ozonbestendig. Ook is het materiaal wortel- en waterdicht. De levensduur van het dakrubber is gemiddeld tussen de 40 en de 50 jaar.
EPDM dakbedekking heeft geen onderhoud nodig. Mocht het kapot gaan, scheurt de bedekking nooit uit, waardoor het altijd een kleine beschadiging blijft. Gelukkig is deze beschadiging makkelijk te herstellen. EPDM kun je lijmen in plaats van branden, zoals bij bitumen.
* EPDM is niet bestand tegen: benzine, tolueen, terpentine, chloor en soortgelijke producten.